Inchirierea propriei case: Cum functioneaza procesul

La o achizitie tipica de casa, vanzarea are loc la scurt timp dupa ce oferta a fost acceptata, iar tranzactia este finalizata la semnare. Din moment ce majoritatea cumparatorilor nu au bani sa plateasca in numerar, de obicei este folosit un credit ipotecar pentru a finanta achizitia: cumparatorul trebuie sa aiba totusi un anumit procent din pretul de achizitie, apoi plateste creditorului in rate regulate pe o perioada de timp, pana cand soldul este achitat in intregime.



Cu toate acestea, pentru a putea opta pentru un credit ipotecar , potentialii cumparatori trebuie sa aiba un salariu suficient de mare pentru a contracta creditul si o suma de bani pentru plata avansului. Fara acestea, cumpararea unei case in mod traditional, nu poate fi o optiune. Exista o alternativa: un contract de inchiriere a propriei case. Cand cumparatorii semneaza acest tip de contract sunt de acord sa inchirieze casa pentru o perioada, pana reusesc sa stranga suma stabilita pentru avans, avand optiunea de cumparare a proprietatii, in momnetul sau inainte de expirarea contractului de inchiriere.

Intr-un contract de inchiriere a propriei case (www.gimo.ro), potentialii cumparatori ajung sa se mute intr-o casa imediat, cu mai multi ani inainte de scaderea ratei creditului si / sau de economisirea pentru plata avansului. In timp ce multe state au propriile lor reglementari, si nu exista doua constracte de inchiriere a propriei case la fel, ideea principala este ca se va stabili o suma pentru plata chiriei (care se va plati de obicei in fiecare luna) si o perioada pe parcursul sau la sfarsitul careia, chiriasul va avea posibilitatea sa cumpere locuinta respectiva de la vanzator (de obicei perioada este de unu la trei ani). In aceasta situatie aveti mare grija ca in contract sa fie specificata si suma ceruta, ca sa nu riscati ca vanzatorul sa se razgandeasca si sa ceara un pret mai mare in momentul in care veti dori sa achizitionati locuinta.


De retinut este modalitatea cum intocmiti contractul pentru ca puteti avea doua posibilitati: prima in care va angajati sa cumparati locuinta pe parcursul sau la sfarsitul contractului de inchiriere si a doua in care aveti posibilitatea, dar nu sunteti obligat. In momentul in care la sfarsitul contractului de chirie nu mai doriti sau nu aveti suma necesara pentru avans, aceasta optiune pur si simplu dispare. In schimb vanzatorul se obliga in ambele situatii sa va vanda locuinta respectiva si la pretul stabilit in contract, fara nici un adaos.